Trycket på företags hållbarhetsarbete och hållbarhetsrapportering har under de senaste åren ökat avsevärt. En viktig förändring som har fått stor uppmärksamhet är det nya Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), som kommer att införlivas i medlemsstaternas nationella lagstiftning.
CSRD kommer gradvis att införas från 2024 till 2029, beroende på företagens storlek. Detta direktiv inför nya EU-standarder för hållbarhetsrapportering, kända som European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Dessa standarder antogs första gången av EU-kommissionen den 31 juli 2023. En viktig förändring är att hållbarhetsinformationen nu måste ingå som en del av årsredovisningens förvaltningsberättelse. Detta kommer att medföra omfattande förändringar i hur företag rapporterar om hållbarhet.
Internationellt sett sker också betydande förändringar inom hållbarhetsrapportering. I juni 2023 godkändes de första standarderna kopplade till hållbarhet, IFRS S1 och IFRS S2, av International Sustainability Standards Board (ISSB), en systerorganisation till International Accounting Standards Board (IASB). Även om dessa standarder för närvarande inte är bindande för svenska bolag, markerar de ett viktigt steg mot global enhetlighet inom hållbarhetsrapportering.
Klimatrelaterade risker har, i linje med ökad hållbarhetsrapportering, fått större uppmärksamhet även i de finansiella rapporterna. Trots att företag ofta betonar sitt arbete med att minska klimatpåverkan i framvagnen av sina rapporter eller i separat hållbarhetsrapportering, innehåller de finansiella rapporterna ofta bristande information om dessa frågor. Denna brist har uppmärksammats av tillsynsmyndigheter och investerare.
Bland de organisationer som har pekat på brister i företagens rapportering om klimatrelaterade risker återfinns ESMA, EFRAG, Norska Finanstilsynet och Nämnden för Svensk Redovisningstillsyn, tillsammans med akademiska studier. ESMA, den europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten, har i två år i rad uppmanat de nationella tillsynsorganen att prioritera tillsynen av klimatrelaterade risker vid granskningen av bolagens årsredovisningar.
IASB inledde ett projekt om klimatrelaterade risker i de finansiella rapporterna i mars 2023. Bakgrunden till projektet är att feedback tydligt visade att klimatrelaterade risker inte har beaktats tillräckligt i de finansiella rapporterna och användare behöver bättre information om hur dessa risker påverkar balans- och resultaträkningen. Projektet syftar till att utforska hur finansiella rapporter kan kommunicera mer effektivt om klimatrelaterade risker. IASB har publicerat utbildningsmaterial som vägledning för bolag, men det är för närvarande inte planerat att införa någon ny standard.
Klimatrelaterade frågor kan påverka flera områden inom redovisningen, så som:
Dessutom uppstår nya typer av transaktioner vilket kan leda till specifika redovisningsfrågor, så som till exempel redovisning av Power Purchase Agreements (PPA) och Carbon Credits med mera.
Sammanfattningsvis är detta komplexa redovisningsfrågor att navigera inom som bland annat kräver kompetens inom riskhantering, hållbarhet och redovisning. EY har publicerat en skrift som vägledning på området, se denna här. Dessutom innehåller EY:s senaste exempel-koncernårsredovisning ”Good Group” nu även exempel på upplysningar kopplat till beaktandet av klimatrelaterade risker, se denna här. EY har såväl redovisningsspecialister samt specialister på hållbarhetsrapportering som kan vägleda i dessa frågor. Ni når EY här.
Genom att fylla i formuläret godkänner du att EY och Leasify tar del av dina personuppgifter.
Just nu kan du boka en kostnadsfri demo av tjänsten. Hitta nästa lediga tid i vår demokalender.